Dr. Eyüp Çetin, son dönemde dünya genelinde yaptırılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkarılan çarpıcı gerçeklere vurgu yaptı. Yapılan araştırmalar sonucunda kanserle savaşın aslında sanılandan çok daha makul önlemlerle çok daha etkin şekilde sürdürülebileceğinin altını çizen Dr. Çetin; “ Tüm dünya genelinde sadece 18 Milyar dolarlık bir tasarrufla düşük ve orta gelir düzeyindeki kanser kaynaklı ölümlerin yüzde 30’unun önlenebileceği saptanmıştır. Sadece tütün ürünlerine 3 kat artırılması bile devletlere 400 milyar doların üzerinde vergi geliri sağlamakta ve tütün kullanımını en az 3’te 1 oranında düşürülmesine yaramaktadır. Tütün vergilendirilmesi direkt olarak tütünle ilişkili kanser vakalarını sonlandırabilir.” Diye konuştu.
Dr. Çetin, kanserle mücadele konusunda yapılabilecek diğer önlemleri şu şekilde maddeledi;
• Hepatit B (HBV) aşısının yaygınlaştırılarak karaciğer kanserlerinin önlenmesi
• Kanser öncülü servikal lezyonların taranması ve tedavi edilmesi
• HPV aşılaması yolu ile adolesanlarda servikal kanserlerin önlenmesi
• İleri hastalıklarda ağrının önlenmesi
• Pediatrik kanserlerin tedavisi
• Erken evre meme kanserinin tanısı ve tedavisi
• Erken evre kolon kanserinin tanısı ve tedavisi
Kanserin Ülkemize Faturası Çok Büyük
Kanserin her geçen yıl daha da korkunçlaşan bir tablo ile kendini gösterdiğini söyleyen Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Konya Şube Başkanı Dr. Eyüp Çetin; “Türkiye’de kanser hastalıkları kalp ve damar hastalıklarının ardından en çok ölüme sebebiyet veren 2. hastalık tipidir. Ülkemizde her yıl 200 bin kişi kansere yakalanmaktadır. Dünyada ise her yıl 12.7 milyon kişiye kanser tanısı konulmakta ve 7.6 milyon kişi kanser sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre önlem alınmazsa, dünya genelinde kanser yükünün artarak 2030 yılında 26 milyon yeni tanı kanser vakasına ve 17 milyon ölüme ulaşılacağı tahmin edilmektedir. Bu ölümlerin 3’te 2’si az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaşanmaktadır. Her geçen gün artan kanser vakaları tedavi şartlarının sağlanamadığı bu ülkeler için gün geçtikçe daha ciddi kayıplara neden olacaktır. ” dedi.
Türkiye’nin ilk ‘Umut Evi’ Konya’da açıldı
Dr.Çetin, kanserle savaşa gönül vermiş işadamlarıyla, bürokratlarla, idarecilerle ve vatandaşlarla bir araya gelerek Türkiye’ye örnek projeler ürettiklerini belirterek bu projelerle ilgili yaptığı açıklamada; “ Türkiye ve Konya’daki halkımızın kanser hastalıklarına ve kanser hastalarına karşı bilincini artırmak, mevcut kanser hastalarının tedavileri sırasında üzerlerine binen ekonomik ve psikolojik yükü azaltmak için Türkiye’nin ilk Umut Evi’ni Konya’da kurduk. Selçuklu Belediyesinden ve Konyalı işadamlarımızdan aldığımız destek ile Umut Evinde kanserli hastalara ve hasta yakınlarına, tedavileri süresince ücretsiz barınma imkanı sağladık. Kanserli hastalarımızı Konya’daki hastanelerde gerçekleştirilen kemoterapi, radyoterapi gibi fiziksel güçlerini etkileyen tedavi işlemlerine derneğimizin aracı ile getirip götürüyor, böylece ulaşım sıkıntılarını da çözdüklerini söyledi.
Orhan KILIÇ
YORUM EKLE